Upisi

Slide 2

 

DJECA, MLADI, REKREATIVCI

Pozivamo sve zainteresirane za mačevanje, od malih do velikih nogu, da nam se priključe i upoznaju ljepote ovog prelijepog sporta u dvorani za mačevanje Mačevalačkog saveza Zagreba, najmodernijoj na ovim prostorima, svakog ponedjeljka, srijede ili petka od 17:30 do 21:00 sati, na adresi:

ZAGREBAČKI VELESAJAM
PAVILJON 25 / I kat
Avenija Dubrovnik 25
Zagreb

Javite se našim trenerima koji ce Vam dati sve potrebne informacije.

Ili nam se obratite na:

+38598357889

+385992222722

+385912221072

 cropped-VMD_logo-icon.jpg

O mačevanju

Mačevanje se u svijetu razvija neočekivanom brzinom; zemlje koje do prije 50 godina nisu imale više od nekoliko sportskih dvorana za mačevanje, danas ulažu ogromna sredstva u njegov razvoj: SAD, Kina, Južna Koreja, Japan… Na Olimpijskim igrama u Londonu zastave zemalja SAD-a, Francuske, Italije, Vijetnama su nosili upravo mačevaoci. A zašto je tako?

Photo 12.06.2001. 11 13 58

Danas je razvojem tehnologije i vještine mačevanje uspjelo vratiti onaj svoj prvotni štih, odnosno onaj osjećaj borbe na život i smrt, a opet razvojem zaštitne odijeće koja je prošivena kevlarom (sjetimo se, pancirni prsluci se rade od kevlara) je postalo najsigurniji i najdinamičniji borilački sport. Time su užitak i uzbuđenje u borbi porasli nekoliko puta. No prije svega, mačevanje je dinamičan i brz sport. Jeste li znali da nakon metka u streljaštvu, na drugom mjestu na listi najbržih objekata na Olimpijskim igrama je upravo vrh oružja u mačevanju?

Photo 30.11.2015. 00 10 19

Mačevanje se razvilo prvenstveno iz borbe na život i smrt, a s vremenom je dobilo i epitet Božjeg suda da bi konačno preraslo u opasnu “zabavu” za plemstvo. No, ono što nam zapravo nije rečeno je to da mačevanje nije bila dinamična borba kako Hollywood prikazuje; naime, pravila su određivala da je pobjednik onaj koji prvi drugome pusti krv, pa u želji da protivnika zarežu po ruci, ta bi borba izgledala optrilike ovako. Mnogo sporije od današnjeg mačevanja, zar ne? 🙂

 

London 2012

 

Mačevanje je zadržalo dosta običaja iz svoje prošlosti: protivnici si međusobno i dalje salutiraju prije borbe, te se rukuju nakon borbe nenaoružanom rukom kao znak poštovanja; mačuje se uzdužno na uskim borilištima koja podsjećaju na uske vojničke hodnike u zamcima koje se osvajalo; odijela su bijela jer je bilo potrebno vidjeti trag pogotka prije razvoja električne signalizacije pogotka; da bi se pogodak zabilježio, pritisna sila koja djeluje na vrh mača mora biti veća od 7,35 N, a to je ista ona minimalna sila koja je potrebna da se probije koža naoštrenim mačem (dvoboji su bili do prve krvi) i slično.

Danas u modernom mačevanju postoje tri discipline: floret, mač i sablja.

Photo 30.11.2015. 00 19 11


Photo 30.11.2015. 00 23 30 Photo 30.11.2015. 00 23 36Photo 30.11.2015. 00 23 26Razlike se ogledaju u važećoj površini za pogodak i primjeni pravila u slučaju obostranog pogotka. Svake godine se održavaju Europska i Svjetska natjecanja, te niz svjetskih kupova. Od početaka Olimpijskih igara, mačevanje sudjeluje na njima neprekidno (što vrijedi još samo za atletiku, plivanje, biciklizam i gimnastiku).

Zagreb je srce mačevanja u Hrvatskoj s četiri lokacije na kojima se možete baviti ovim sportom. Središnja dvorana u Zagrebu je u Domu sportova gdje trenira zagrebačka i hrvatska selekcija. Hrvatska s obzirom na omjer broja stanovnika i registriranih sportaša koji treniraju mačevanje stoji prilično dobro (primjerice, Japan ima svjetske i olimpijske prvake, a ima jednak omjer stanovnika i registriranih sportaša kao i Hrvatska). Činjenicu da se mačevanje i kod nas znatno razvija, potvrđuje podatak da se u 2012. Bojan Jovanović, kvalificirao na Olimpijske igre u Londonu – to je prvi put od neovisnosti da Hrvatska ima svog predstavnika na najsprestižnijem natjecanju. Zadnji hrvatski predstavnici su također bili iz Zagreba, a nastupali su 1936. na Olimpijskim igrama u Berlinu: sada znate kako dug post je napokon prekinut.

cropped-VMD_logo-icon.jpg

Djeca i mladi

image

Mačevalački klub “VMD” kao športski klub je osnovan upravo da bi djeci omogućio treniranje ovog sporta, a vođen je željom da proizvede buduće reprezentativce i državne prvake. Naši treneri i stariji članovi su svi redom bivši i sadašnji juniorski i seniorski reprezentativci.

Photo 30.11.2015. 00 17 38

 

DA JE LI MAČEVANJE SIGURAN SPORT?

Mačevanje je najsigurniji borilački sport u kojemu je čvrstoća zaštitne opreme dovedena do te mjere da nije moguće ni teoretski probiti oštricom oružja. Je li dovoljan podatak da osiguravajuća društva po mogućnosti dobivanja ozljede mačevanje svrstavaju u istu skupinu s tenisom, rukometom, košarkom, nogometom…

Naravno, tu su treneri koji brinu djecu na treninzima i turnirima, i uče ih kako ispravno postupati s opremom.

djeca3

DA JE LI MAČEVANJE SKUP SPORT?

Ne više. Razvojem tehnologije i novih materijala, oprema je postala cijenom pristupačna svima, ali naglašavamo da i klub ima svoj fond opreme koji je moguće dulje vrijeme posuđivati. Time se trošak opreme može svesti samo na masku i oružje koji kod mlađih članova traju i po nekoliko godina. U početku naravno nije potrebno ništa kupovati.

djeca4

ŠTO MAČEVANJE KAO SPORT MOŽE PRUŽITI MOME DJETETU?

1. U Hrvatskoj se djeca premalo rekreiraju sportom, a mačevanje je upravo aktivnost koja može Vaše dijete izvući iz udobnog naslonjača. Koje dijete ne bi htjelo probati mačevati? Treba li još jednom napomenuti da mogućnost ozljede oružjem ne postoji 🙂
2. U mačevanju je godina prepuna turnira i zato baš mačevanje otvara mogućnost da Vaše dijete obiđe svijet.
3. Mačevanje kao sport podrazumijeva jednako ponašenje sportaša kakvo je na mačevalačkoj pisti tako i ono izvan nje. Zato na naše članove želimo prenijeti i osjećaj za fair playem, poštenom borbom te u isto vrijeme naučiti sportaša kako podnijeti poraz, ali i znati nositi pobjedu.

Photo 30.11.2015. 00 29 26

 

MOGU LI KAO RODITELJ DOZIRATI TRENINGE?

Prilagodit ćemo se željama svakog djeteta i roditelja. Želite li da ovo bude samo sport u kojemu će Vaše dijete upoznati nove ljude, zdravo se rekreirati i u isto vrijeme zabavljati? Nema problema na raspolaganju su vam za cijenu mjesečne članarine do tri treninga tjedno uz pojedinačan rad tehnike i taktike na dvotjednoj bazi.

Photo 30.11.2015. 00 26 56

Želite li možda da se Vaše dijete aktivno bavi sportom, vidi nekoliko turnira godišnje i po mogućnosti osvoji koju medalju? Mačevalački klub “VMD” svake godine organizira putovanja, prijevoz i smještaj do turnira u Hrvatskoj i inozemstvu, a svaku želju za radom ćemo nagraditi dodatnim individualnim treninzima. Na početku svake sezone ćete od naših trenera saznati koji su turniri u planu tekuće sezone.

 

cropped-VMD_logo-icon.jpg

Rekreacija

Mačevalački klub “VMD” od svog osnutka 1999.godine provodi školu mačevanja za studente i odrasle.

odrasli1

Ima li boljeg načina da se izbaci sva negativna energija od kvalitetnog, sistematski sastavljenog i individualno prilagođenog treninga? Upravo zato Mačevalački klub “VMD” pruža ugodnu atmosferu za rad gdje ćete zaboraviti sav dnevni stres, dobro se oznojiti i još se više zabaviti.

U klubu se možemo ponositi što naši rekreativni članovi imaju jedan od najboljih omjera individualnog i grupnog rada u Hrvatskoj što će rezultirati brzim usvajanjem mačevalačke taktike i tehnike.

Mač je kao disciplina najbliža pravom dvoboju uvažavajući principe viteštva, a ujedno i najlakša u savladavanju tehničkih i taktičkih elemenata borbe za početnike.

MOŽE LI SE SVATKO BAVITI MAČEVANJEM?

DA! To znači da neovisno o spolu, dobi i razini Vaše fizičke pripreme, u mačevanju možete pronaći zdravu rekreaciju. Na Europskom veteranskom prvenstvu koje se održalo u Poreču 2015. godine, nastupila je i 93-godišnja natjecateljica. Izbor ovisi isključivo o Vama!

odrasli2